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Dear Mr. Pennington: 

 This is in response to your letter dated April 25, 2024, in which you requested the control status 
of tetrahydrocannabinolic acid (THCA) under the Controlled Substances Act (CSA).  For THCA, we 
are assuming THCA is referencing delta-9-THCA. The Drug Enforcement Administration (DEA) 
conducted a review of the CSA and its implementing regulations with regard to these questions.   

The CSA classifies tetrahydrocannabinols (such as THCA) as controlled in schedule I.  21 U.S.C. 
§ 812, Schedule I(c)(17); 21 CFR 1308.11(d)(31).  Subject to limited exceptions, for the purposes of 
the CSA, the term “tetrahydrocannabinols” means those “naturally contained in a plant of the genus 
Cannabis (cannabis plant), as well as synthetic equivalents of the substances contained in the 
cannabis plant, or in the resinous extractives of such plant, and/or synthetic substances, derivatives, 
and their isomers with similar chemical structure and pharmacological activity to those substances 
contained in the plant.”  21 CFR § 1308.11(d)(31).  Thus, tetrahydrocannabinols synthetically 
produced from non-cannabis materials is controlled under the CSA as a “tetrahydrocannabinol.”

The CSA, however, excludes “hemp” from the definition of marihuana and the classification of 
tetrahydrocannabinols in Schedule I.  21 U.S.C. 802(16)(B)(i); 21 U.S.C. 812, Schedule I(c)(17).  
The term “hemp” is “the plant Cannabis sativa L. and any part of that plant, including the seeds 
thereof and all derivatives, extracts, cannabinoids, isomers, acids, salts, and salts of isomers, whether 
growing or not, with a delta-9-tetrahydrocannabinol concentration of not more than 0.3 percent on a 
dry weight basis.” 7 U.S.C. § 1639o.   

Accordingly, naturally occurring tetrahydrocannabinols extracted from the cannabis plant that 
have a delta-9-tetrahydrocannabinol (delta-9-THC) concentration of not more than 0.3 percent on a 
dry weight basis meet the definition of “hemp” and thus are not controlled under the CSA.  
Conversely, a naturally derived cannabinoid having a delta-9-THC concentration more than 0.3 
percent on a dry weight basis is controlled in schedule I under the CSA as marihuana.  

In regards to THCA, Congress has directed that, when determining whether a substance 
constitutes hemp, the delta-9-THC concentration is to be tested “using post-decarboxylation or other 
similarly reliable methods.”  7 U.S.C. § 1639p(a)(2)(A)(ii); 7 U.S.C. § 1639q(a)(2)(B).  The 
“decarboxylation” process converts delta-9-THCA to delta-9-THC.  Thus, for the purposes of 

8701 Morrissette Drive 
Springfield, Virginia 22152 

May 13, 2024 

Mr. Shane Pennington 
Porter Wright Morris & Arthur LLP 
2020 L Street, NW Suite 600 
Washington, D.C. 20006 



Mr. Shane Pennington Page 2

enforcing the hemp definition, the delta-9-THC level must account for any delta-9-THCA in a 
substance.  Accordingly, cannabis-derived THCA does not meet the definition of hemp under the 
CSA because upon conversion for identification purposes as required by Congress, it is equivalent 
to delta-9-THC. 

If you have any further questions, please contact the Drug and Chemical Evaluation Section at 
DPE@dea.gov. 

  Sincerely, 

Terrence L. Boos, Ph.D., Chief 
Drug & Chemical Evaluation Section 
Diversion Control Division 

Cc: Washington Division Office 




